Intraveneuze sedatie
Veel ingrepen kunnen technisch gemakkelijk onder lokale verdoving gebeuren maar zijn door de duur of uitgebreidheid van de ingreep helemaal niet leuk om te ondergaan. Vaak wordt dan gekozen voor een volledig narcose. Het nadeel hiervan is dat dit een veel ingrijpendere techniek is met behoorlijk wat nevenwerkingen. Een alternatief is de intraveneuze sedatie waarbij via een katheter medicatie wordt toegediend zodat u de ingreep niet meer bewust ervaart.
Bij de sedatie gebruikt men een kortwerkend, slaapinducerend en pijnstillend geneesmiddel dat verdund in de bloedbaan wordt toegediend. Voor de ingreep wordt er een katheter in een bloedvat van de arm aangebracht waarlangs de medicatie wordt ingespoten zodat u wat suf wordt.
Tijdens de ingreep worden de hoeveelheid zuurstof in het bloed en het hartritme continu gemeten via een sensor op de vinger. Via een neusbrilletje krijgt u wat extra zuurstof toegediend. Ook het bewustzijnsniveau en de ademhaling worden gecontroleerd. Als de ingreep gedaan is, blijft u nog een tijdje bij ons in een aparte ruimte tot de sederende stof is uitgewerkt. Wanneer de dokter toestemming gegeven heeft, mag u weer naar huis met uw begeleider.
OPGELET:
U mag geen alcohol en aspirinederivaten gebruiken 24u voor en 24 u na de ingreep.
U moet 6 uur nuchter zijn.
Er wordt gevraagd dat u losse bovenkledij draagt, zodat uw arm gemakkelijk kan worden vrijgemaakt voor het plaatsen van de catheter.
Er wordt gevraagd dat u geen nagellak gebruikt, omdat de hoeveelheid zuurstof in het bloed gemeten wordt met een sensor op uw vinger.
Het is belangrijk dat u een begeleider meebrengt die zeker meekomt naar de polikliniek en zeker wacht in de wachtzaal tijdens de ingreep. Na de sedatie mag u gedurende 24uur niet actief aan het verkeer deelnemen.
Er wordt gevraagd dat u zich minstens 30 minuten voor de afspraaktijd zou aanmelden aan het secretariaat.
Thuis mag er ijskoeling (coldpacks) voorzien worden.
Bij problemen kan er gebeld worden naar het secretariaat poli MKA op het nummer
050/45.22.60 tot 17u15. Nadien kan u bellen naar het algemeen secretariaat op het nummer 050/45.21.11
De bovenstaande informatie is het advies van de artsen van de afdeling Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurgie, AZ Sint-Jan en AZ Sint-Lucas Brugge, België en niet noodzakelijk de mening van de specialiteit als geheel.