Oncologie/mondkanker chirurgie
Jaarlijks krijgen 2200 mensen in België de diagnose van kanker in de hoofd-hals regio. Hiervan zijn de plaveiselcelcarcinomen veruit het meest frequent.
Waar vroeger het voergrote merendeel mannen waren, stijgt het aantal bij de vrouwelijke patiënten door het toenemend aantal vrouwen dat rookt. Het is namelijk vooral roken, maar vaak ook de combinatie met alcohol die dit type van tumoren veroorzaakt. Hoewel er veel onderzoek verricht is, zien we geen spectaculaire verbetering van de levensverwachting. Wel is het zo dat deze vorm van kanker zeer goed behandelbaar is bij tijdige ontdekking.
https://kankerregister.org/media/images/cijfersoverkanker/top10-2019_NL_orig.jpg
Alarmsignalen voor mondtumoren
- Een niet-traumatisch (vaak in het begin pijnloos) letsel dat na twee weken niet heelt
- Oorpijn en sliklast
- Een pijnloze harde klierzwelling in de hals
De secretariaatsmedewerkers van de dienst MKA zijn alert voor vermelding van vermoeden van oncologische pathologie of verdacht letsel en zullen bij deze klachten een urgente afspraak geven op de dienst MKA, die lid is van het Brugs Oncologisch Hoofd-Halscentrum (BOHHC).
Na het vaststellen van kanker, door middel van klinisch onderzoek en een weefsel onderzoek (biopsie), volgt een hele reeks van onderzoeken. Deze onderzoeken (staging genoemd) zijn belangrijk om de uitgebreidheid van de tumor te bepalen, zowel lokaal, regionaal als op afstand. Tijdens de staging zijn er ook contacten met paramedici (logopedist, sociaal assistente, psychologe) die aandacht hebben voor psychologische, familiale, sociale en financiële aspecten.
De staging resulteert in een TNM classificatie, waarvoor de T staat voor Tumor, N voor Nodus (klier) en M voor Metastase (uitzaaiing).
De TNM classificatie is belangrijk in het bepalen van de prognose (kans op genezing), maar uiteraard zijn er meerdere factoren die hierin van belang zijn (andere ziekten, rookgedrag,…)
Tijdens het Multidisciplinair Oncologisch Consult (kortweg MOC) worden alle resultaten van de staging besproken in teamverband. Hierbij zijn volgende disciplines vertegenwoordigd:
- Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurgie
- Neus-, Keel- en Oorartsen
- Radiologie
- Anatomopathologie
- Radiotherapie
- Medische oncologie
- Logopedie
- Sociale Diens
Na het MOC-overleg wordt de behandeling aan de patiënt voorgesteld.
Meestal zal beslist worden om te opereren (al dan niet gevolgd door bestraling), maar in sommige gevallen wordt geopteerd voor enkel bestraling. Afhankelijk van het weefselonderzoek of de uitgebreidheid, kan ook chemotherapie worden gegeven.
Levenskwaliteit dragen wij als Brugs Oncologisch Hoofd-Halscentrum hoog in het vaandel. Met de huidige chirurgische technieken en de reconstructieve mogelijkheden streven we een herstel van anatomie na. Door het gebruik van microchirurgische flappen, die op afstand genomen worden, kan aangepast weefsel (huid, fascia, spier, bot, zenuwgreffen,...) naar het defect overgebracht worden. Op deze manier is er niet alleen herstel van de anatomie, maar ook van de functie en esthetiek.
De bovenstaande informatie is het advies van de artsen van de afdeling Mond-, kaak- en aangezichtschirurgie, AZ Sint-Jan en AZ Sint-Lucas Brugge, België en niet noodzakelijk de mening van de specialiteit als geheel.