Schisis en craniofaciale chirurgie
In ongeveer 1 op 1000 geboorten wordt een baby met een lip-, kaak- en gehemeltespleet aangetroffen. Gelukkig is de incidentie van andere afwijkingen aan schedel en gelaat een heel stuk geringer.
In het AZ Sint-Jan is er een team voor schisis en craniofaciale afwijkingen dat de kindjes vanaf hun geboorte begeleidt. Hieronder vindt u een overzicht van de werkwijze bij kindjes met een volledige lip-, kaak- en gehemeltespleet.
Een drietal weken na de geboorte wordt een lip- neusadhesie verricht om de kring die de lipspleet vormt voorlopig te verenigen. Een plaatje voor de bovenkaak wordt vervaardigd om de groei van de bovenkaak te sturen.
Na drie à vier maanden wordt dan de definitieve lipsluiting met neuscorrectie verricht. Belangrijk is het herstel van de aangezichtsmusculatuur.
Wanneer de eerste woordjes gevormd worden rond de leeftijd van 1 jaar is een spierherstel van het weke verhemelte voorzien. Tijdens dezelfde ingreep controleert de NKO arts de oortjes en brengt indien nodig diabolo’s aan.
Tegenwoordig wordt het weke verhemelte gesloten met hulp van robotchirurgie (Da Vinci) om de verschillende lagen van het weke verhemelte beter te kunnen differentiëren.
Het harde verhemelte wordt op 4 jaar gesloten, wanneer reeds 80% van de transversale bovenkaakgroei achter de rug is.
De bovenkaakwal of processus alveolaris wordt hersteld voor het doorbreken van de definitieve hoektanden, dit is tussen 8 en 10 jaar.
Soms zijn nog latere vormcorrecties mogelijk, nadat de groeispurt voltooid is.
Schisis en craniofaciaal centrum Brugge
De bovenstaande informatie is het advies van de artsen van de afdeling Mond-, kaak- en aangezichtschirurgie, AZ Sint Jan Brugge, België en niet noodzakelijk de mening van de specialiteit als geheel.